HeadquARTers

News

Phoebus Focus: nieuwe reeks boekjes gepubliceerd door The Phoebus Foundation

05/07/2018

In september vorig jaar is de Foundation gestart met de uitgave van een wetenschappelijke publicatiereeks waarin pareltjes uit de collectie in de schijnwerpers worden geplaatst.

Hierbij wordt voor elke nieuwe uitgave een beroep gedaan op kunsthistorici die gespecialiseerd zijn in het betreffende thema, en het verhaal op een boeiende en toegankelijke manier kunnen vertellen. Het eerste boekje uit de reeks verscheen naar aanleiding van de eerste focustentoonstelling in de Keizerskapel, waarbij het triptiekje van Sint-Lukas schildert de Madonna getoond werd. De tweede en derde uitgaven volgden snel, waarbij twee schilderijen besproken worden die vandaag te zien zijn in het nieuwe Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen: Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria door Frans Ykens (1601-1693) en Allegorie van de zeven vrije kunsten van Maerten de Vos (1532-1603). Het vierde boekje verscheen vervolgens naar aanleiding van VOSSEN. Expeditie door het land van Reynaert, en handelt – u kon het al raden – over Reynaert de vos.

Recent verscheen ook de vijfde uitgave, waarin het Meermonster van Tagua Tagua besproken wordt. Dit schijnbaar vrolijke en komische schilderij blijkt een brede betekenis te hebben: je zou het een geschiedenisboekje kunnen noemen, samengebald in één merkwaardig beeld... Het volledige verhaal kan beluisterd worden in het interview met prof. Dr. Katharina Van Cauteren, auteur van het boekje, in het programma Interne Keuken op Radio 1.

Tot slot verscheen ook nog een zesde boekje, opnieuw naar aanleiding van de nieuwe focustentoonstelling in de Keizerskapel in Antwerpen: Bloemenvaas met rozen, narcissen en tulpen van Daniël Seghers (1590-1661).

Wil je jouw eigen exemplaar van deze boekjes bemachtigen? Ze worden voor slechts € 5 te koop aangeboden op VOSSEN en in Antwerpen in de Keizerskapel en in het Snijders&Rockoxhuis.