HeadquARTers

Actualités

Een bijzondere bruikleen: Hugo van der Goes in Chicago

05/07/2018

Sinds kort wordt er een schilderij uit de collectie van The Phoebus Foundation langdurig tentoongesteld in het prestigieuze Art Institute of Chicago.

Het schilderij, een altaarstuk geschilderd door de Vlaamse Primitief Hugo van der Goes (ca. 1440-1482), toont Maria met het kind Jezus en enkele heiligen. Wat het kunstwerk zo uniek en bijzonder maakt, is het centrale gedeelte waarop de voorbereidende tekening van het schilderij werd onthuld. Dit is een zeldzaam en uitzonderlijk voorbeeld van een vijftiende-eeuws schilderij waar de voorbereidende tekening nog zichtbaar is met het blote oog.

Voordat dit unieke kunstwerk in onze collectie belandde, werd het lange tijd tentoongesteld in het beroemde Metropolitan Museum of Art in New York. Na dit verblijf in het grootste museum van de Verenigde Staten, gaf The Phoebus Foundation het schilderij in langdurige bruikleen aan het op één na grootste museum van de VS: het Art Institute of Chicago.

We zijn erg verheugd en vereerd om op deze manier te kunnen samenwerken met dit fantastische museum en het bijzondere schilderij van Hugo van der Goes aan heel de wereld te kunnen tonen.