HeadquARTers

Actualités

VOSSEN: wat kunt u verwachten?

21/05/2018

Vanaf 5 mei tot en met 30 september 2018 kan je Reynaert nog beter leren kennen door middel van een fietstocht uitgezet over 40 kilometer door de polders van het Waasland tot in Hulst. Onderweg kan je vijf thematentoonstellingen bezoeken.

Fietsen met Reynaert de Vos

De figuur van Reynaert de Vos is geen onbekende, zeker niet in het Waasland. Al vanaf de 13de eeuw, toen hij in de middelnederlandse literatuur zijn opwachting maakte in het dierenepos ‘van den vos Reynaarde’, houdt hij de Wase polders in de ban. Vanaf 5 mei tot en met 30 september 2018 kan je Reynaert nog beter leren kennen door middel van een fietstocht uitgezet over 40 kilometer door de polders van het Waasland tot in Hulst. Tegelijk krijg je als fietser én cultuur, én erfgoed én natuur uit het Waasland met zijn weidse landschappen, rietlanden, kreken, ... Leuk, inspirerend, voor iedereen toegankelijk op twee wielen.

5 thematentoonstellingen over 40 km

Het is de bedoeling om iets bij te leren over de schalkse vos Reynart die hij was. Dat kan tijdens 5 exposities die op vijf verschillende locaties zijn opgesteld. Neem gerust de tijd om de 40 km af te leggen. Doel is onderweg om én Reynaert beter te leren kennen én te genieten van de natuur. De Wase polders hebben immers heel wat te tonen: weidse landschappen, kreken, rietlanden, enz. 

Het Hof van Nobel is tijdelijk opgebouwd in een loods van Katoen Natie in Kallo-Beveren. Je kan er in twee nagebouwde bioscoopzaaltjes een film bekijken. Eén met een wetenschappelijke benadering van het dierenepos, een andere met een humoristische inslag. Ook wordt op deze locatie de geschiedenis áchter het dierenepos van Reynaert de Vos belicht. Want elke eeuw klonk dat verhaal wel een beetje anders. Je kan de expo gaan bekijken in ‘t Scriptorium.

Kunstliefhebbers kunnen in en rond het Hof van Nobel een groot aantal prachtige beelden bewonderen, zowel in de tuinen als op het kantorencomplex zelf.  

Het Huis van Zonde zit tijdelijk in ... de Pastorij in Kieldrecht. Hier loopt een expo over de 7 hoofdzonden. Reynaert was zeker niet zonder zonden. Multimediale applicaties maken het boeiend voor jong en oud. Eveneens is een selectie van historische waardevolle schilderijen te bekijken.

Het Mercatorhuis in Melsele laat je ontdekken waar Reynaert zoal vertoefde tijdens zijn tochten in het Waasland. Kaarten, atlassen uit de 16de en 17de eeuw tonen die plekken. Ook werken van Mercator, de cartograaf uit het Waasland en verder Hondius, Kaerius en Ortelius. In de beeldentuin van dit "jachthuis" kunt u even heerlijk tot rust komen. U vindt hier werken van o.a. Jan Fabre, Sophie Ryder en Nadia Naveau.

Het Cachot in het ‘s Landshuis in Hulst (VVV kantoor) laat oude marteltuigen zien maar je ontmoet er ook Reynaert, althans digitaal. Gelukkig zit die veilig opgeborgen achter tralies in een 18de eeuwse cel.

Eens u terug bent op Burcht Singelberg, start- en eindpunt van de expeditie (Hof van Nobel), kunt u nog even nagenieten in Herberg De Malse Billetjes. 

Bron: Patrick Vanrysselberghe, www.reisroutes.be

 

Praktisch

‘Vossen’, expeditie in het land van Reynaert. Themafietsroute (betalend). Vanaf 5 mei t.e.m. 30 september 2018 tussen 9.00 en 13.30 u. Start aan de Burcht Singelberg, Katoen Natie, Loods 5, Ketenislaan 1, Haven 1548 Kallo-Beveren. Die laatste start is vrij vroeg omdat de route toch minimum 5 uur vraagt om ze af te ronden.

Inclusief koffie of thee bij ontvangst. Vooraf krijg je bij de balie waar je je aanmeldt een gratis exemplaar (1 ex. per huishouden) van het boek 'Reynaert de vos', het epos herschreven in een 21ste-eeuwse versie. Ook nog routeplan, 'De Gazet van Malpertuus' - een krant met een spelzoektocht en een exemplaar van 'Phoebus Focus Reynaert de vos'. Onderweg toegang tot de 5 thematentoonstellingen en de filmvoorstellingen in het Hof van Nobel.

Standaard tarief is 15 euro, de toegang is gratis voor jongeren tot en met 18 jaar. Groepen vanaf 8 man krijgen 50% korting. Je kan een fiets huren aan 10 euro. Tickets voor deze expeditie op de fiets kan je online bestellen via www.vossen.vlaanderen/nl/bestel-je-tickets.

Indien je met de de auto of gemotoriseerd voertuig komt, bestel je de toegangstickets via deze weg: www.vossen.vlaanderen/nl/praktische-info/alternatief-vervoer.